Community-vorming in Oosterwold Almere

In opdracht van de gemeente Almere heb ik een sociologisch onderzoek verricht naar de vorming van communities in de zelfbouwwijk Oosterwold in Almere. De hoofdvraag van het onderzoek was: wat voor samenleving is zich aan het ontwikkelen in Oosterwold en hoe is dat gerelateerd aan de ambities en principes van Oosterwold. Er is daarnaast ingegaan op welke groepen bewoners er in Oosterwold zijn te onderscheiden. Onderzocht is ook hoe bewoners hun dagelijks leven organiseren en wat tot nu toe is mee- en tegengevallen. En welke verwachtingen zijn er bij de verschillende groepen bewoners over de relatie tussen bewoners en overheid? De kern van het onderzoek bestaat uit 35 interviews met initiatiefnemers/bewoners en professionals.

Een belangrijke conclusie is dat er door de organische gebiedsontwikkeling allerlei conflicten kunnen ontstaan, maar dat er tegelijkertijd meer community-vorming is dan in een gemiddelde nieuwe wijk. Individuele motieven geven in Oosterwold de doorslag, maar dat staat een collectieve oriëntatie niet in de weg.

Oosterwolder Marie-José Deckers over het rapport: ‘Voor het eerst ligt er een beschrijving van wat er in Oosterwold gebeurt dat ik van harte aanbeveel en onderschrijf’.

Het rapport ‘Wonen tussen gelijkgezinden. Community-vorming in Oosterwold’ is via onderstaande link te downloaden:

https://ivannio.nl/wp-content/uploads/2021/03/Wonen-tussen-gelijkgestemden-Community-vorming-in-Oosterwold-1.pdf

Op de site van gebiedsontwikkeling.nu staat een artikel over het rapport:

Onderzoek: meer collectieve organisatie nodig voor hechte gemeenschap in Oosterwold – Gebiedsontwikkeling.nu